top of page

Správná hospodyňka pro pírko přes plot skočí a co dál?


Jste správná hospodyňka? Pak obrazně řečeno skočíte pro pírko i přes plot. Nyní se do peřin a polštářů již běžně doma peří nedere, ale svůj význam tato věta má i v současnosti. Co všechno spadá pod křídla správné hospodyně? Kde všude se dá ušetřit?


Na téma hospodárnosti mě přivedly moje staré rifle, které se díky velké oblíbenosti a častému nošení proděravěly, ale jsou to natolik oblíbené kalhoty, že jsem se rozhodla je spravit. Když už jsem se pustila do šití, zkontrolovala jsem všechny kalhoty, zda náhodou nebudou také adepty na opravu. Výsledně se mému umění podrobily čtvery kalhoty a musím avizovat, že při šití jsem si příjemně odpočinula a zároveň si vyčistila hlavu od neustálého „počítačového“ pracování.


Měla jsem radost, jak jsem navíc ušetřila. Ty čtvery kalhoty by možná někdo vyhodil a koupil nové, jenže dobré rifle stojí alespoň tisíc korun, můžu si tedy mnout ruce, že jsem ušetřila 4000,- Kč. Jak jsem si definovala tuto částku, hned jsem začala přemýšlet, jak vlastně jako hospodyňka přispívám do rodinné kasy.

1) Vařím, peču, zavařuji – ono se to na první pohled možná nezdá, ale pokud by naše pětičlenná rodina obědvala každý víkend v restauraci, padlo by na to pěkných pár tisícovek.


Doma připravené obědy šetří rodinnou kasu.


Vzhledem k tomu, že jsem se za svobodna jmenovala Pekařová, měla jsem pečení tak nějak v krvi už od narození. Každý víkend jsem už od patnácti let pekla nějaký koláč. Pečení mě baví i nyní, ráda experimentuji s novými recepty a mám radost, když ty koláče, buchty, záviny a dortíky dětem a manželovi chutnají. Když se zamyslím nad cenou pečiva, pak se při ceně cca 15,- Kč za koláček vyplatí se takové dobrůtky doma péct – bonusem v tomto případě je vědomí o použitých surovinách. Asi si do domácího pečiva nikdo nepřidává konzervanty a složky, které se přidávají třeba do baleného pečiva, aby dlouho vydrželo.

Během léta se urodí spousta ovoce, které zavařuji jako kompoty a nebo jako polotovar pro koláče. Výborně se povedly například švestky, které se jen vypeckují a doslova nacpou do zavařovacích sklenic. Na sucho (bez vody a cukru) se pak zavaří 20 minut na 80°C. Takto uchované švestky vydrží celou zimu a použijí se podobně jako čerstvé například na koláč.


Výbornou delikatesou jsou i domácí zavařené kyselé okurky, na které je odbornice babička. Vřele doporučuji takové zavařovací speciality zařadit do rodinného jídelníčku a spočítat si ušetřené koruny, které se díky vlastní práci takto ušetří.


2) Čaje – možná na první pohled považujete kategorii „čaje“ za nepodstatnou, když byste si však vedli záznamy, kolik jste vydali právě za čaje, budete možná více než překvapeni. Navíc se čas od času v tisku nebo v jiných médiích objeví informace, že sáčkové čaje kromě bylin obsahují pesticidy a látky, které zrovna dvakrát přínosné pro zdraví nejsou.

Když si v rámci jarních a letních výletů do přírody vyrazíte na bylinky, budete mít o čaje na celý rok postaráno. Vždyť jahodí, maliní, borůvčí, jitrocel, heřmánek, lipový květ, bezový květ a další se vyskytují hojně, jen je dobré vyhledat místa vzdálená od silnic a jiného možného znečištění.

K bylinkaření mě inspirovala moje příbuzná Iveta, která během léta nasušila výbornou směs bylin, že jsem lepší čaj ještě neochutnala. Kouzlem její směsi je velký podíl květů jako je bez, pampeliška, heřmánek atd. na celkovém složení domácího čaje.


3) Sirupy, šťávy a koncentráty se staly součástí našeho jídelníčku. Děti mají rády sladké a my také. Složení kupovaných šťáv však neodpovídá mojí představě o dobrém pití. Když si vyrobím šťávy vlastní, ušetříme pěkných pár tisíc. Když bych každý týden koupila šťávu za cca 69,- Kč, pak za rok utratím 3588,- a tato myšlenka na ušetřené koruny mi dodá dobrý pocit.


4) Výroba mýdel, pracích gelů, šamponů doma se na první pohled může jevit složitě, na internetu však najdete tolik zajímavých receptů, že takové malé experimentování bude nejen zábavné ale i užitečné. Sestřenice vyráběla levandulový prací gel a výsledek byl přímo úžasný. Překvapivě velké množství gelu posloužilo zároveň jako dárky pro její blízké.


5) Co se mi osvědčilo je plánování v oblasti vaření – občas se před víkendem stačí zamyslet nad tím, co by se mohlo vařit a nakoupit podle tohoto plánu konkrétní potraviny. Když plán chybí, kupují se zbytečnosti, které se mohou třeba i zkazit jenom proto, že se toho nakoupilo moc. To mi připomíná jednu důležitou drobnost – před návštěvou supermarketu se najezte, nakoupíte toho znatelně méně než s hladovým pohledem na všechno to jídlo.



6) Domácí pomocníci typu myčka, pračka a lednička potřebují určitou péči, aby dobře sloužili. Ledničce nedělá dobře dlouhé větrání nebo ukládání ještě teplých hrnců. Myčka by měla být plně naplněná, aby její chod náležitě využil veškerou kapacitu. Pračka pere i při nižších teplotách, není nutné vše převářet na 95°C . Je skvělé však tyto pomocníky využívat, přeci jen už doba pokročila a není nutné chodit prát prádlo k řece, umývat nádobí ve škopku a potraviny uchovávat jen ve sklepě.


7) Děti i sebe vychovávejte k důslednosti a šetrnosti - zhasínat, zavírat, nepřetápět, zbytečně v zimě nevětrat, nepouštět vodu víc než je nutné. To mi připomíná našeho Tomíka, který přistoupí k umyvadlu, pustí naplno vodu, vezme do rukou mýdlo a cení na sebe zuby do zrcadla, dělá grimasy a hlemýždím tempem si mydlí ruce. Mezitím vytečou desítky litrů vody do umyvadla a on je v klidu, stále si mydlí ruce a prohlíží se v zrcadle…no, tak takhle to zrovna úsporné není. Každý se během života stále učí a já se učím trpělivosti, přičemž v tomto případě se vyplácí být ve střehu a přijít Tomáškovi v klidu vysvětlit, že vodu jen tak pouštět nemá.


V souvislosti s výchovou dětí vám doporučuji pohádky, které pomohou správně namotivovat malé uličníky a budou bavit i vás. Více o pohádkách ZDE.


Rad spojených s šetřením najdete nekonečně mnoho. Jsem zastáncem rovnováhy, protože maximální šetření by znamenalo nejíst, nesvítit, nevařit, nepoužívat spotřebiče a vrátit se nejlépe do jeskyní. Jedním ze zásadních kroků spojených s hospodařením v rodině je zacházení s penězi.



Jak to naučit děti? Zacházení s penězi se možná trochu dědí a možná můžete ve vzdělání vašeho dítka mnohé podpořit. Jak na to? Více ZDE.



Sdílejte článek na Facebooku
Kategorie
Příspěvky na blogu
bottom of page