top of page

Jaké principy spojené s penězi platí odjakživa?


Do ruky se mi díky kamarádce Dáše dostala kniha:

Nejbohatší muž v Babylóně.


Příběh nejbohatšího muže z dávné historie je však aktuální i nyní, protože základní principy bohatnutí platí nezávisle na době i lidech.


Principy tu existují a je jen na jednotlivci, zda se díky nim dostane do plusu nebo si bude i nadále jen stěžovat a vymlouvat se.


  • Narodil se zmiňovaný nejbohatší muž už jako boháč? Ne.

  • Věděl už od dětství, jak bohatnout? Ne.

  • Spadlo mu bohatství náhle samo do klína? Ne.

  • Jak je tedy možné, že se stal nejbohatším v Babyloně? Znal své PROČ a hledal cestu, jak se stát boháčem.


Hned v úvodu knihy je mnoho zásadních informací i pro dnešní svět. Bohatý Arkád se pouští do vyprávění svého příběhu, jak se dostával díky učení krůček po krůčku za svým snem. Přirovnává ušetřené peníze ke stromu, který pomalu roste z ušetřených mincí.




Ani Arkádova cesta nebyla úplně jednoduchá, jeho prvním šlápnutím vedle bylo to, že své roční úspory svěřil zedníkovi, kterému důvěřoval. Ten měl za tyto peníze nakoupit šperky, ovšem nerozuměl šperkům a nechal se sám napálit, koupil sklíčka. Přítel zedník nebyl zlatník a nerozuměl tedy drahým kovům ani kamenům. Komu měl tedy Arkád svěřit své úspory?


Připomnělo mi to současné důvěřivé investory, kteří slepě svěří své těžce vydělané peníze svému příteli v domnění, že je odborník a zhodnotí jim je. Užitečnou pomůckou pro laiky jsou návody, kurzy či konzultace s odborníky. Poučit se z cizích chyb bude možná levnější než si počkat na ty vlastní.


A jak tedy začít?


Vytvořte si plán. Mít plán jen v myšlenkové podobě se podobá snu. Jak to dopadá se snem po rozednění? Začnete se věnovat novému dni a na sen zapomenete. Plán může mít různé podoby a stupně, rozhodně jeho vytvoření bude vyžadovat čas, důslednost, přemýšlení a ujasnění cílů.


Každý se může rozhodnout sám, zda se pustí do plánu:

1. Pro zajištění současného standardu života

2. Odvážného – pro budování bohatství


Já se přikláním k variantě si vytvořit oba plány. Pro zajištění příjmu v nečekaných situacích a pro stáří mít nejprve plán A, který vychází ze současných čísel. Na základě plánu B si budovat své vlastní podnikání, učit se investovat a zhodnocovat vydělané peníze. Je to nikdy nekončící cesta s bonusy v podobě úspěchu, štěstí a seberealizace se zákonitě dříve či později dostaví také.


Kniha "Nejbohatší muž v Babylóně" je díky příběhu tak trochu pohádková knížka. Možná i vaše děti ocení (třeba až v budoucnu), když jim začnete číst. Proč dětem číst? Více ZDE.




Sdílejte článek na Facebooku
Kategorie
Příspěvky na blogu
bottom of page