top of page

STOP! Rodiče, co můžete své děti učit právě VY?


Co u vás našly děti pod vánočním stromečkem? Medvídka, panenku, autíčko, mobil nebo nějakou hru? A co vzdělávací hru? U nás byla právě jedním z velkých dárků stolní hra CashFlow pro děti. Již několik let hrajeme my dospělí verzi 101.


Naše nejstarší dcerka si s námi CashFlow 101 také ráda hraje, jen je pro ni příliš složitá, proto jsem ji zjednodušovala, aby ji to bavilo. Možná jsem na dětskou verzi hry byla ještě zvědavější než děti, které ji pod stromečkem objevily a s nadšením jásaly, že mají vlastní CashFlow hru.


Pro vás, kdo o této hře slyšíte prvně je tento odstavec, abych ji stručně představila. Hra má za cíl naučit základním dovednostem v oblasti financí - investovat a nastavit tok peněz způsobem, aby pracovaly pro svého majitele. Učí přemýšlet o rozdílech mezi nákupem "blbostí" a investic. Zároveň si každý hráč zapisuje své úspěchy do Hospodářské výsledovky, seznamuje se s pojmy Aktiva, Pasiva, Příjem, Pasivní příjem a učí se vést si účetnictví snadno a přehledně. Autorem hry je celosvětově známý Robert Kyiosaki, jehož bestseller Bohatý táta, chudý táta vybízí právě ke hře CashFlow stolní hry pro nácvik základních dovedností pro zvýšení finanční inteligence.


Součástí dětské verze je i kniha pro rodiče a učitele, do které jsem se s chutí začetla. Příběh autora Kyiosakiho doplňují podnětné postřehy psycholožky působící v oblasti vzdělávání a také autorizované účetní, která má přehled o finančních výkazech různých lidí a upozorňuje na souvislost mezi jejich způsobem uvažování a výsledky ve finančních výkazech.


Zároveň zde autor zmiňuje svoji oblíbenou hru z dětství "Monopoly", ve které si trénoval nákup nemovitostí nanečisto a v dospělosti se díky ní stal finančně nezávislý. Jak? Co tomu předcházelo? To si přečtěte v jeho knihách, ve kterých své zážitky a zkušenosti sdílí čtivou formou. Nedivím se, že je přečetlo již tolik lidí, knihy jsou postavené na příbězích z dětství a díky tomu každý snadno pochopí souvislosti.

Co mě velmi zaujalo je dotazník pro rodiče. Ti si díky odpovědím sáhnou tak trochu do svědomí, jak moc vědomě přistupují k výchově a vzdělání svých dětí. Tento test měří osobní zájem a vědomé aktivní činnosti. Nejdůležitějšími učiteli dítěte jsou totiž jeho rodiče a záleží především na nich, jakým směrem dítě vedou nebo zda ho nechají růst jako dříví v lese a pak se jen diví, proč musí poslouchat stížnosti ze strany školních učitelů.


Díky otázkám uvedených v knize "Bohatý táta vede ke zvyšování finanční inteligence vašeho dítěte" se rodič zamyslí třeba právě nad svou důsledností v záležitostech domácích úkolů. Možná se řada z vás dítěte ze zvyku zeptá večer, zda si udělalo domácí úkol. Myslíte, že to stačí? A co třeba pro opravdovou důslednost a projevení skutečného zájmu udělat kontrolu jeho odpovědi, podívat se na ten úkol a probrat to s ním? Dítě pozná, zda má rodič skutečným zájmem nebo ne.


Zamyslíte se i nad počtem hodin za týden strávených při hře a společnými aktivitami s dětmi. Jaká témata s dětmi probíráte vědomě, co považujete za důležité pro život.


Zajímavé je se i zamyslet nad dalšími lidmi, se kterými dítě přichází do kontaktu - učitelé, rodiče jeho kamarádů, vedoucí v zájmových kroužcích, ... znáte je osobně? Vážíte si jich a považujete je za dobrý vzor pro vaše děti? A co vy sami jako osobnosti? Chcete, aby vaše dítě bylo jako vy?


Zároveň se zamyslíte nad psychickou podporou dítěte z vaší strany, když vás otázka navede k zamyšlení, kolikrát za minulý týden jste svému dítěti projevili náklonnost, objali ho a vyjádřili mu vaše uznání slovy, že jste na něj hrdí.


Dítě toto vše zaznamenává, vnímá a ovlivňuje ho to. Rodiče a jejich zájem jsou nejen vzorem, ale také nejdůležitějšími učiteli. Mně moji rodiče vedli k rekreačnímu sportu, jezdili jsme v zimě lyžovat a v létě na kole, zamilovala jsem si to a nyní vedu i své děti k těmto sportům.



Nevedu je k něčemu, co sama neumím nebo nemám tušení, že to existuje. Máte to také tak? Zní to logicky? Časem si samozřejmě dokážou najít sami další oblasti, které je budou zajímat, ale právě v této knize je zmíněna důležitost osobního vedení rodiče nebo někoho dalšího blízkého pro rozvoj konkrétních dovedností.


Možná si i vy uvědomujete význam finančního vzdělání pro volbu povolání. Souhlasíte také s názorem, že ideální stav je dělat právě to, co vás baví a pracovat pro radost a ne pro peníze? Jak toho docílit? Cest je mnoho, jednou z nich je začít se vzdělávat a možná jste rodiče, kteří to myslí vážně a chtějí dělat, co je baví.


Pokud to myslíte vážně, pak Kateřina Hanáková právě pro vás otevírá kurz "Cesta nezávislé ženy". Podívejte se ZDE na bližší informace o tomto kurzu. Jedná se o on-line průvodce na cestě za svými sny a uvědomění si faktu, že dělat to, co vás baví je alfou vašeho šťastného žití.


Kurz je do 8.2.2018 za zvýhodněnou cenu, pokud s vámi rezonuje, bude to nejspíš dobrá investice. :-)


Nejdříve naučíte sebe dělat to, co vás baví a následně to vaše děti od vás okoukají a budou se ubírat ve vašich šlépějích.


Sdílejte článek na Facebooku
Kategorie
Příspěvky na blogu
bottom of page