top of page

Zpověď dlužníka


Peníze, peníze a peníze jsou velmi diskutovaným tématem mladé rodinky, která se nechala zlákat několika společnostmi, které nabízejí nebankovní půjčky.


Jak to všechno začalo? Danka a Pavol se vrátili po několika letech z Irska. Uspořádali velkolepou svatbu ve velkém stylu. Jejich dvě dítka oslavila vstup do manželství s nimi. Konečně budou mít všichni stejné příjmení :-). Štěstí jim přálo a hned po svatbě oba získali dobře placenou práci. První tři měsíce v novém prostředí zaměstnání se zdály být skvělé a budoucnost víc než růžová.


Bylo na čase se odstěhovat z malého těsného pokojíčku z domu rodičů do většího bydlení. Vybrali prostorný byt, zašli do banky, kde získali hypotéku a stěhovali se. Objevila se možnost koupit malou firmu – předškolské soukromé zařízení, které již mělo svoje klienty a dobré jméno.


Ale kde na to vzít? Jak z nebe se tu objevila možnost půjčky a další a další půjčky, které to všechno zaplatily. Půjčování šlo jako po másle a peníze byly k dispozici takřka okamžitě. Mladí manželé si ke svému zaměstnání přibrali vedení jesliček a zdálo se, že budou brzy žít finančně nezávislý a hlavně svobodný a flexibilní život. Viděli to jako šanci pro sebe a chtěli zařídit budoucí příjem díky podnikání i kvůli svým dětem.

Opak byl ale pravdou, nejprve Pavol dostal hodinovou výpověď v práci, že si dovolil vyjádřit svůj názor na zlepšeni efektivity práce. O půl roku později přišla o práci i Danka. Peněžní přítok značně ochabnul a dostávají se do platební neschopnosti splácet včas veškeré půjčky. Dostávají se víc a víc do mínusu, ale oba bojují, pracují s tím, co mají a to je jejich podnikání.

Svádějí boj s časem, a tak se Danka chytá možnosti jít pracovat do zahraničí, aby se dostali z červených čísel a dluh je přestal tížit.


Danku znám osobně a věřím, že to zvládnou ustát a hlavně všechny ty dluhy splatit a volně dýchat. Položila jsem Danče pár otázek a odpovědi budou užitečné pro všechny, kteří o podobném zadlužení třeba přemýšlí.


Možná se mezi čtenáři najde i někdo, kdo dokáže Daně a Pavlovi podat pomocnou ruku ve formě finanční výpomoci.


Nyní k rozhovoru s Dankou:

Dančo, když bys mohla vrátit čas, šla bys do všech těch půjček znovu?

Když se nad touto otázkou zamýšlím, tak je pro mě těžké odpovídat a přiznat si „chybu“. Kdybych ten čas mohla vrátit, tak bych do toho nešla. Důvodem je to, že bych nechtěla opět vystavit naši rodinu takovému stresu a nejistotě.

Je pravda, že v tu dobu bych musela uvažovat racionálně. Ale přiznám se, že racionálně neuvažuji. Nevím, zda je vhodné použít slovo bohužel, ale jsem spontánní člověk a řídím se intuicí.


Když jsme začali podnikat, zapálili jsme oheň touhy po svobodě v našich srdcích a chtěli jsme v životě něco dokázat, někam se posunout.


Možnost se objevila, v té chvíli jsme neviděli jinou alternativu, jak si pořídit vlastní podnikání. Chtěli jsme tu šanci „mít vlastní ziskový businness“ využít – koupit jesličky – když jsme neměli žádnou finanční rezervu, jediným řešením byla v té chvíli půjčka.


Neumím si představit, jak bychom začali podnikat, jak bychom našli naši cestu plnou úžasných zkušeností, zážitků a hlavně najít směr, kterým jsme se chtěli v našem životě vydat.

Jak to probíhalo při podepisování smlouvy, když jste si půjčovali?


Abych pravdu řekla, měli jsme pocit, že máme víc štěstí než rozumu. Prostě jsme peníze potřebovali. Půjčky nám sami padaly do klína. Bylo to snadné, přišli jsme a podepsali. Nevěřila jsem tomu, ale brala jsem to jako signál z vesmíru, že jdeme správným směrem a děláme správnou věc.


Byl nějaký rozdíl v jednání s bankou i dalšími institucemi, co vám půjčili, když jsi tam přišla požádat o posečkání se splátkami? Když nastala doba nižšího příjmu a nebyli jste schopni zaplatit veškeré splátky?


V této době jsme dospěli k úplnému zklamání. Hned, jak jsme začali tušit problémy, zašli jsme do bank i institucí, které nám před tím tak snadno půjčili. Vždy bylo při podpisu půjčky řečeno, že jednání na rovinu bude přínosné a řešení se najdou. Pravda však byla trochu jiná.

Ano, dá se požádat o odklad splátek, ale už v tu dobu jsme patřili ke klientům, že jsme podmínky nesplňovali. Neměli jsme plusové daňové přiznání, neplatili jsme vždy včas naše splátky, ale vždy platili, jakmile to bylo možné. Neměli jsme co nabídnout jako zástavu (např. dům).


Chtěli jsme předejít tomu, abychom se dostali do registru neplatičů, ale řešení se pro nás nenašlo. Bude to téměř rok, co jsme začali hledat řešení, bohužel už poslední 4 měsíce nezvládáme splácet a hrozí nám že naše úvěry vyhlásí za splatné a budeme muset vše zaplatit do jednoho roka. Pokud nesplatíme, pak nás čeká exekuce. Je tomu nyní rok, co hledáme řešení, jak si pomoc.


Měli jste nějakou finanční rezervu? Pokud ano, na jak dlouho Vám vystačila, než jste se dostali do situace, že nesplácíte, jak máte?


To byla naše gilotina, protože jsme finanční rezervu neměli. Dostali jsme se do bludného kruhu, že čím víc jsme chtěli naši situaci vyřešit, tím víc jsme se zadlužili (zalepili černou díru další půjčkou). Dělali jsme rozhodnutí, která jsme považovali za správná v danou chvíli, ale musím přiznat, že jsme si jen prohlubovali problém.


Jednou, jak se dostanete do dluhové pasti a stanete se neplatičem, jen velmi těžko se dostává z toho bludného kruhu ven. Je nutné udělat rozhodnutí, která jsme si dříve ani nedokázali představit – například prodat jesličky, i když je to naše „třetí dítě.“


Jako z nebe se objevila možnost jít pracovat do zahraničí a to jsem neváhala ani minutu, i když jsem musela odjet od mých vlastních dětí a manžela. Věřím, že se nám podaří vyřešit naši situaci a bojujeme, jak se dá. Manžel se stará o podnikání (jesličky) a o naše děti a já pracuji daleko od rodiny, abychom zaplatili nesplacené splátky.


Kéž bychom už se dostali z této situace, vidím to jako světlo na konci tunelu a naši záchranu.

Je něco dalšího, co bys chtěla vzkázat mladým rodinám, které si chtějí splnit své sny a uvažují o půjčkách?


Šla bys zpětně třeba do hypotéky nebo by ses vyhnula jakékoli půjčce?

Ráda bych vzkázala všem, ať jdou za svými sny a nevzdávají se svých cílů. Jen ať jsou opatrnější a rozvážnější než my. Cest k dosažení cílů je nespočet a přes nebankovní půjčky se cesta může lehce stát neschůdnou. S půjčkami, ať jsou lidé více opatrní, protože od prvního okamžiku je to chůze po tenkém ledě.


Je potřeba umět s tím pracovat a umět si poradit, když to má ještě smysl a když to jde změnit směr a jít na to jinak… Věřte a nevzdávejte se, ale cesta k dosažení cílů může být klidnější a při některých rozhodnutích je potřeba stát pevně nohami na zemi.


Nezapomeňte někdy povolit uzdu fantazii i penězům, abyste se posunuli dál. Cítíte harmonii mezi tím vším? Pro mě není klišé rčení: „RISK JE ZISK“, jen věřit a vědět, co chcete.

Chyby vlastně ani neexistují, jsou to jen rozhodnutí, která považujeme za správná v dané situaci a jsou našim učitelem. I za chyby máme být vděční, je důležité se z nich poučit a už je neopakovat.


Znáte anglické přísloví?

Winners are not people who never fail but people who never quit.

Tak tímto příslovím se řídíme i my a věříme, že naše situace je dočasná a budeme se brzy radovat, že je jen minulostí.


Díky Danče za zpověď, vím, že to pro ni není lehké období a hrají závod o čas, aby se dostali z červených čísel registrů. Věřím, že se jim povede situaci vyřešit.


Chcete, aby vaše děti jednou předešly podobným situacím. Věnujte jim čas během jejich dětství a čtěte jim. Možná uvítáte i knížku, která je něco naučí. Více o důvodech, proč je dobré dětem číst najdete Zde.





Sdílejte článek na Facebooku
Kategorie
Příspěvky na blogu
bottom of page