top of page

Kupující nemovitostí mají vyhráno


Většina kupujících vidí v realitním makléři pomocníka, který jim jako zástupce realitní kanceláře pomáhá při koupi.


Ano, pomáhá, ale víte, koho zastupuje realitní makléř v první řadě? Prodávajícího.

Prodávajícího a realitního makléře pojí stejný zájem, a to je prodat nemovitost a vyinkasovat odměnu za prodej.


Realitní makléř zastupuje PŘEDEVŠÍM zájmy prodávajícího.


Mezi prodávajícím a realitní společností je v lepším případě uzavřena smlouva a v horším případě smlouva neexistuje, více tento problém rozepisuje paní Ivana Dobiášová v jejím e-booku na www.ivanadobiasova.cz. Smlouvou se prodávající zavazuje zaplatit provizi z prodeje nemovitosti.

Provizi z prodeje v konečném důsledku však platí kupující. Motivací realitního makléře i prodávajícího je cíl NEJVYŠŠÍ CENA, protože pak je i provize NEJVYŠŠÍ.


Jaký však má zájem kupující? Ano, ten má zájem opačný a to je NEJNIŽŠÍ CENA.

Kupující si tedy má poradit sám? Přizvat si nezávislé odborníky na nemovitost, smlouvy a právní vztahy? Nejspíš na kupujícího realitní makléř lehce vyvíjí tlak, že se objevili i další zájemci a je nejvyšší čas jednat. V této situaci kupující může jednoduše udělat chyby, které ho stojí řádově statisíce.


Kdo tedy zastupuje kupujícího? Nebudu Vás dále napínat. Byla jsem nadšená, když jsem zjistila, že existuje odborník, který má zájem pomoci s koupí nemovitosti kupujícímu?

Jaký je tedy rozdíl mezi realitním makléřem a zástupcem kupujícího?

Zástupce kupujícího je odborník, který mu poradí od A až do Z a je mu průvodcem při koupi nemovitosti. Takovým odborníkem je například paní Ivana Dobiášová, která díky své desetileté praxi jako realitní makléřka dokáže profesionálně poradit a být průvodcem všem kupujícím starších nemovitostí. Rozhodla se jít vlastní cestou a zastupovat právě KUPUJÍCÍ.


Zeptala jsem se paní Ivany Dobiášové:

Co Vás vedlo k tomu, že jste se rozhodla zastupovat právě kupující v záležitostech koupě nemovitostí?

K zastupování kupujících nemovitostí mě vedlo několik důvodů – jednak má praxe realitní makléřky, kdy jsem se setkávala s kupujícími, kteří byli skutečně bezradní, vystresovaní a nucení se spoléhat na solidnost, nebo spíše nesolidnost realitního makléře. Dalším důvodem byl fakt, že všechny rady a doporučení jsou zaměřeny právě na prodávající nemovitostí, např. jak pomocí služby home staging zvýšit cenu nemovitosti o několik desítek tisíc. Ale jsou to kupující, kdo platí. Tzn., že vydávají své mnohdy životní úspory nebo se zadlužují na desítky let. Umím být tedy průvodcem pro kupující, a pomoci jim hladce projít procesem koupě nemovitosti od A do Z.


Co zahrnují Vaše služby? V čem má nezkušený kupující díky Vám výhodu?

Mé služby zahrnují pořízení nemovitosti od A do Z – tzn. základní konzultaci, jestli má kupující zájem pořídit bydlení nebo byt na investici, vyhledání vhodných nemovitostí, předprohlídky vytipovaných a následně prohlídky přímo s kupujícími.


V případě rozhodnutí o koupi potom prověření právního stavu, inspekce nemovitosti, vyjednání nejlepší možné ceny, vyjednání termínů, peněžních toků, samozřejmě vypracování nebo kontrolu veškeré smluvní dokumentace a zejména bezpečné úschovy kupní ceny. Celá transakce končí převzetím nemovitosti.


Se mnou má kupující tu výhodu, že si na základě své praxe z prodeje umím představit možné a někdy i nemožné situace, které mohou nastat a upozornit je na skutečnosti, které jim majitel nebo makléř může v zájmu rychlého prodeje zamlčet. A protože je běžně do takové transakce zapojeno např. 7 nebo 8 osob, stávají se často.


Kolik za Vaše služby kupující zaplatí? Jak celý proces spolupráce s Vámi probíhá? Máte nějaké vybrané oblasti nebo zastupujete kupující po celé ČR?

Kupující za mé služby platí pevnou částku buď 29 000 Kč, pokud už má vyhlédnutou nemovitost nebo 39 000 Kč, pokud od začátku vše zařizuji sama. V případě vyjednání slevy zaplatí 20% z této částky. Mým cílem je stav, aby kupující „jen“ podepisoval potřebné dokumenty. Všechno, co můžu zajistit sama, zajistím. Případně si může objednat jednotlivé služby, což je pak na základě vzájemné dohody.


Celý proces začíná základní konzultací, kde si vyjasníme, jakou má klient představu, co hledá, jak bude koupi financovat. Poté ode mě dostane tipy, u kterých nejdříve zjistím základní informace, případně se na nemovitost jdu sama podívat.


Poté organizuji prohlídky již na vybrané nemovitosti, aby kupující zbytečně neztrácel čas, např. bytem v přízemí, o kterém makléř tvrdí, že je v 1. patře. Pokud se dohodneme na koupi, začíná příprava smluv pro financování a vlastní převod nemovitosti.


V současné době pracuji ve Zlínském kraji. Nicméně na mém webu chci klientům poskytovat informace, ze kterým mohou při koupi čerpat, případně si na jejich základě najít i makléře, který by je v jejich lokalitě zastupoval.


Spolupracujete i s dalšími odborníky – inspektory nemovitostí, právníky, advokáty, kteří zajistí další služby?


Bez spolupráce s dalšími odborníky to nejde, takže spolupracuji s advokátem zaměřeným na nemovitosti, notáři, finančními poradci, bankéři a inspektory nemovitostí.

Vy jste napsala dva e-booky plné skvělých informací. Jeden z Vašich e-booků je zaměřený na koupi nemovitostí a chyby, které lze udělat a draze zaplatit. Druhý e-book je zaměřený na pronájem nemovitostí. Máte nějaký příběh, který byste zmínila, který se týká zkušenosti ať dobré nebo špatné právě při pronájmu nemovitostí?

Zkušenost mám docela nedávnou, kdy jsme společně s majitelkou bytu vybraly nového nájemníka, kterého ona shodou okolností znala a upřednostnily jsme jej před jinými. Bohužel se ukázalo, že zaplatil první nájem, ale u druhého již byl problém. Nakonec jsme se museli dohodnout na vystěhování. Tato situace ukazuje na to, že nikdo nezná přesný návod, jak nemovitost projmout bezproblémově, nicméně se správnými informacemi se dá spoustě potížím předejít.


Kolik si tak reálně pronajímatel průměrně vydělá pronájmem nemovitostí? Vy děláte i kalkulace pro pronajímatele?

Výše výnosu z nájemného nejvíce záleží na tom, za jakou cenu majitel nemovitost pořídil. V současné době, kdy se ceny začínají blížit k vrcholu, může být výnos nižší (např. kolem 3%), ale někteří mí klienti mají výnos 4% nebo 5%.

Samozřejmě je možné mít výnos i vyšší, ale naše filozofie je být slušný, férový a dlouhodobý pronajímatel. Nezaměřujeme se tedy na problémové lokality nebo nájemníky disponující příspěvky na bydlení. Kalkulace pro majitele připravuji.


A závěrem – jak byste doporučila začít všem, kdo uvažují o pronájmu nemovitosti k rozšíření svého příjmu?

Zájemcům o pronajímání nemovitostí bych doporučila zamyslet se nad tím, komu svěřují své úspory. Protože např. v případě investičního životního pojištění platí vysoké poplatky, za to, že pojišťovna investuje jeho peníze do podílových fondů. V případě výběru financí dříve než má ve smlouvě určeno, opět platí vysoké poplatky za odkupné.


Ať už člověk investuje do dluhopisů, penzijních, podílových fondů nebo akcií, vždy s jeho financemi operuje a zhodnocuje je někdo jiný. Navíc, výnosy nedostává pravidelně na svůj účet, ale jen na papírovém výpisu.


Jsem proto přesvědčená o tom, že člověk má investovat do toho, čemu rozumí. Jedině tak může mít své finance pod kontrolou a kdykoli zjistit, jak na tom právě je. Jestliže nastane životní situace, kdy bude nutně potřebovat finance, může ji prodat. Nemovitost je jeho vlastnictví a jen on rozhoduje o tom, jak s ní naloží.


Děkuji paní Ivaně za rozhovor a za to, že se rozhodla pomáhat právě kupujícím nemovitostí. Ze své vlastní zkušenosti vím, že při kupování bydlení se vyplatí obklopit se odborníky a jednat s rozmyslem.


Být spokojený s vlastním bydlením je v životě mnoha lidí velmi důležitý fakt. Buďte i vy spokojení a předávejte pak tuto spokojenost i svým dětem. Ve chvíli, kdy se děti objeví v našem životě, máme tu možnost jim předávat řadu poselství. Jak jim předávat vědomosti hravou formou? Třeba čtením. Proč je dobré dětem číst? Stáhněte si ZDARMA e-příručku ZDE.


Sdílejte článek na Facebooku
Kategorie
Příspěvky na blogu
bottom of page