top of page

Jurta jako chata

Bydlíte v bytě a rádi byste se dostali více do přírody? Přemýšlíte, zda si pořizovat chatu nebo rovnou rodinný domek? Zvažujete, zda je život v na venkově to pravé pro Vás? Vzali jste v úvahu řešení typu mobilhome nebo jurta?

Postavit a případně zase sbalit „stan“ se zdá být jednodušší a levnější než stavět domek či chatu.


Věděli jste, že v jurtě se dá bydlet celoročně i v Čechách, ač zimy zde jsou vlhké a studené a tedy i bydlení ve „stanu“ by se mohlo zdát nepohodlné?


Na mě působí jurta sympaticky, ale neumím si představit celý rok žít ve stanu. A dá se tam pohodlně žít? To mi vrtalo hlavou a o to větší radost jsem měla, když jsem se seznámila s paní Lucií Křivinkovou, která si s manželem pořídila jurtu jako chatu. Vyzpovídala jsem ji na téma jurtabydlení.

Lucie, z jakého důvodu jste se rozhodli pořídit si jurtu?

Hledali jsme možnost rekreace. Žijeme ve městě a rádi jezdíme o víkendech na výlety a prostě „ven“. Máme také dvě malé děti a já jsem chtěla, aby se alespoň o víkendech dostaly na čerstvý vzduch. Chalupu ani chatu jsme nezvažovali. Kvůli vysokým pořizovacím nákladům a také proto, že víme, že bychom nechtěli věnovat všechen volný čas náročné péči o nemovitost.

Kolik stojí taková jurta a jaké jsou ceny, případně výrobci, mezi kterými jste vybírali?

To je velmi různé. Záleží na velikosti, vybavenosti, dílně. Co se týče naší jurty o průměru 6 metrů, cena byla necelých půl milionu korun. Varianta je zimní, tedy celoročně obyvatelná. Rozdíly mezi dílnami jsou rovněž značné. Dílna pod kopcem, která nám dodala jurtu, je sice zřejmě nejdražší, podle mě je ale nejlepší. Jejich jurty se mně osobně nejvíce líbí. Nabízejí provedení a prvky v kvalitě, kterou jsem si představovala, např. prosklená okna a dveře, přírodní materiály apod. Podobný komfort nabízí i dílna Tent Wood. Další dílny jsme vyřadili z výběru buď pro nedostatečnou komunikaci s námi, nebo proto, že nenabízejí náročnější a estetičtější provedení, které jsme požadovali.

Pořizovací náklady oproti cihlovému domečku nebo bytu v paneláku jsou tedy o dost nižší, že?

To rozhodně. O provozních nákladech nemluvě.

Za jak dlouho jste jurtu měli obyvatelnou? Od chvíle, kdy jste se rozhodli ji pořídit do momentu nastěhování?

Upozorňuji ještě jednou, že užíváme jurtu jen jako chatu, tedy víceméně jen víkendově. Jurtu jsme objednali, myslím, v březnu a v listopadu už byla slušně obyvatelná. Obyvatelná byla vlastně hned ve chvíli, kdy jsme si do ní přivezli matrace. Protože máme to štěstí, že jurta stojí na pozemku našich kamarádů, mohli jsme si zapůjčit např. stůl, svítidlo nebo si uvařit u kamarádů oběd, než jsme si pořídili svůj vařič a své zařízení.


Jak je to s provozními náklady? Máte do jurty zavedenou elektřinu a vodu?

Jak už jsem říkala, máme jurtu na pozemku u kamarádů a ten nám poskytuje zdarma elektřinu a částečně i vodu. Tu si ale vozíme především sami, balenou. Pokud je větší spotřeba vody, třeba v létě, bereme si i od nich. Za to se snažíme vypomoct formou práce na zahradě, v dílně apod.


Co vytápění? Jaké jste zvažovali možnosti vytápění a jaké jste výsledně zvolili?

Přemýšlela jsem, jaká zvolit kamna a počítala jsem s vytápěním dřevem. Ceny kamen se mi zdály moc vysoké, naštěstí opět pomohli kamarádi a „zapůjčili“ nám svá stará kamna, která už nepotřebují. J První sezonu jsme topili převážně briketami. To bylo ovšem dost drahé a nepohodlné. Museli jsme pro ně při každém pobytu na jurtě jezdit, což nás okrádalo o náš volný čas.


Pro jak velkou rodinu je život v jurtě? Jsou různé velikosti?

Myslím, že počet osob není omezen. Záleží na velikosti jurty, především to závisí na potřebách konkrétní rodiny a jejích členů. Já osobně si nejsem jistá, že bych v jurtě vydržela trvale bydlet s malými dětmi a zachovat si přitom duševní zdraví… Velikosti jsou různé, od těch nejmenších (3-4m), přes naši 6m, po 9 metrovou. Existují i patrové jurty, ty tedy u nás asi nenajdeme, a ty už poskytují značný prostor i pro větší rodinu.


Jak je to legislativně s jurtou? Jsou potřeba povolení jako ke klasickému bydlení nebo se to považuje za stan?

My jsme jurtu stavěli v dobré víře, že stavební povolení potřeba není. Vždy jsem slyšela a četla, že jurta je považována za stan, že se nejedná o pevnou stavbu. Doporučovala bych ale, pokud by někdo zvažoval trvalé bydlení v jurtě, si to na stavebním úřadě ověřit. Jedné mé kamarádce dělali v tomto ohledu potíže. Spíš jsem ale měla dojem, že úředníci moc nevědí, jak postupovat. Nemají v tomto ohledu zřejmě žádnou zkušenost.

Doporučila bys jurtu k celoročnímu bydlení?

Určitě. Je třeba ale počítat s jistým diskomfortem, který pobyt ve stanu přináší.

Co je podle tebe výhodou a nevýhodou jurty?

Kdybych měla shrnout výhody: dostupnost, jak časová (celý proces pořízení trval jen několik měsíců), tak finanční – nízké náklady na pořízení a provoz (o jurtu není třeba nijak speciálně pečovat), možnost jurtu sbalit a přesunout na jiné místo, krása – jurta je nádherný kruhový prostor, který svým tvarem působí velmi harmonicky- Pokud máte i střešní okno, poskytuje i nádherný výhled na noční oblohu. Nevýhody: nedostatek soukromí (uvnitř pro jednotlivé členy domácnosti) i zvenku (je vše slyšet i zvenku, podobně i z jurty ven), dále omezená životnost (je třeba počítat s tím, že jurta není na celý život) i potřeba hledat různá řešení, která v bytě není třeba řešit (oddělení prostor, potřebujete-li to), vyřešit hygienu (mytí, WC, chcete-li v jurtě bydlet trvale). Také je třeba počítat s tím, že za deště je v jurtě trochu hluk, za silného deště se neuslyšíte ani navzájem a do jurty vám může natéct voda (nám se to stalo pouze jednou a za opravdu silné průtrže mračen a bouřky, která lámala stromy).

Máš nějaká doporučení pro ty, co o bydlení v jurtě uvažují?

Rozhodně si dobře promyslete, že to určitě chcete a že jste připraveni na jistá omezení vašeho pohodlí.

Jak je to se zazimováním? Co zimní provoz jurty?

Jsme na jurtě pravidelně po celý rok, proto zazimování neprobíhá. Ani není potřeba. Plachtovina je ošetřena tak, aby odolala nepřízni počasí, vlhku, dešti, sněhu. Jen je třeba hlídat vrstvu sněhu na koruně a případně ji sklepávat. Konstrukce jurty je dřevěná a přeci jen vydrží dost, ale ne všechno… Zimy jsme se obávali, báli jsme se, že nám v jurtě bude zima, ale jurta se našimi velkými kamny vytápí krásně, rychle a celkem i udrží teplotu. Samozřejmě záleží na venkovní teplotě… Chtěla bych ale upozornit, že mnohem, mnohem náročnější je pobyt na jurtě v létě! Od rána za slunečných dní do jurty pere slunce a teploty v ní mohou dosahovat nepříjemných hodnot. Počítejte i s ochranou proti obtížnému hmyzu.

Děkuji Lucii za rozhovor. Musím na ni prozradit, že má webové stránky www.luciekrivinkova.cz, kde píše blog v bio stylu, zmiňuje zde život v jurtě a píše o potravinách bez chemie. Kdo chce zdravě žít a levně bydlet, Lucie mu bude skvělou inspirací.

Ať bydlíte v jurtě, domě, bytě nebo třeba ve stanu, důležité je, zda jste s tím vaším bydlením spokojení. Když jste spokojení, jsou spokojené i vaše děti. K jejich ještě větší spokojenosti jim čtěte a věnujte čas. Proč jim vlastně číst? Podívejte se na 25 důvodů, proč dětem číst ZDE.


Sdílejte článek na Facebooku
Kategorie
Příspěvky na blogu
bottom of page