top of page

Jak se rozhodovat - 2.díl

V minulém článku jsem v souvislosti s tématem rozhodování zmínila tři techniky, které je zajímavé vyzkoušet, pokud se nedaří rozhodnout pro některou z variant.


Možná se časem ukáže, že nějaká další alternativa bude tou nejlepší cestou, ovšem v danou chvíli je nutné udělat alespoň nějaké rozhodnutí, aby se věci pohnuly. Žádné rozhodnutí je také rozhodnutí, ale asi tušíte, na co narážím. Možná takového rozhodnutí ala nerozhodnutí budete časem litovat. Já osobně většinou lituji spíše toho, co jsem neudělala.


Děkuji i za vaše tipy na správná rozhodnutí, protože právě s tipem od Evy Pitnerové se pojí jeden kuriózní příběh. Evy tip je spojen s intuicí.


Princip rozhodování dle intuice spočívá v tom, že se na papírky napíší různé varianty. Papírky se zamíchají a otočí tak, aby text nebyl vidět. Poté se dlaněmi „naciťuje“ ten správný papírek. Někomu bude lépe vyhovovat velký list A4, na který si stoupne a na kterém se mu bude stát nejlépe, to je ta intuitivní varianta.


Zajímalo mě, jak tato rozhodovací intuitivní varianta funguje v praxi a měla hned příležitost si to vyzkoušet. Od mého původního zaměstnavatele jsem dostala nabídku poměrně lukrativní pozice manažera, ovšem to by znamenalo zahodit veškeré moje vlastní projekty a věnovat čas práci pro tuto firmu. Navíc bych v případě této práce, která měla být částečně v zahraničí, nejspíš musela své děti svěřit do rukou au-pair. Vzala jsem si k ruce papírky a napsala si různé varianty, které se mi v daný okamžik jevily jako reálné.


Přišla chvíle intuitivního výběru. Pár minut jsem levitovala dlaněmi nad variantami a stále mě to přitahovalo k jedné konkrétní. A bylo jasno. Na papírku bylo napsáno přesně to, co mi nejlépe ladí s mým přesvědčením. Byla jsem nadšená, jak ta intuitivní varianta dobře funguje. Pak jsem se opětně na papírky podívala a zjistila, že jsem tam nenapsala variantu ala manažer pro původního zaměstnavatele.


Přišlo mi to docela vtipné až kuriózní, že jsem tuto variantu vůbec nezahrnula do výběru a potvrdila si, že intuice je prima pomocník.

Tímto děkuji Evě za tip na rozhodovací pomůcku.


Jaké jsou další možnosti při rozhodování, které vám pomohou?

Vrátím se k příkladu Jarmily a jejímu problému s rozhodováním mezi studiem práva a hry na kytaru.

4) Porada s odborníkem

Některá rozhodnutí vyžadují získání informací v krátkém časovém horizontu. Pak je ideální jít za odborníkem, který o dané problematice má ty informace, které vám pomohou se lépe rozhodnout. Odborník nejspíš řešil již pěknou řádku podobných případů a má zpětnou vazbu od klientů, kteří řešili v minulosti podobný problém.

Jarmile pomůže si promluvit s profesionálním kytaristou, popovídat si s někým, kdo vystudoval (nebo studuje) konzervatoř. Pomůže jí rozhovor s psychologem. Připraví se na rozmluvu s rodiči, připraví si argumenty. Získá možná další informace, které její rozhodnutí ovlivní. Možná díky výbornému vztahu s rodiči, pomohou najít to „správné“ rozhodnutí právě oni.


5) Porada s nestranným přítelem

Někdy pomůže si o svém problému s rozhodnutím s někým popovídat. Za zásadní v tomto případě považuji především to, že svůj příběh vyslovíte nahlas a tím si ujasníte lépe, co opravdu chcete. To, co radí „nestranný přítel“ je vedlejší. Přítel radí podle sebe, jak by se rozhodl on a vidí problém z jiné perspektivy než vy.

Jarmila by se mohla poradit s kamarádkou, která šla hned po gymnáziu do práce. Kamarádka má jiný úhel pohledu na studia než Jarmila a její rady nemusí být v souladu s Jarmiliným vnitřním nastavením. Kamarádka třeba radí dostudovat práva, protože má pocit, že být právníkem je něco velmi exkluzivního a kytaristou méně. Možná se rozhoduje kamarádka podle úplně rozdílných hodnot.


6) Losování

Napište si zvažované varianty na papírky a vylosujte jednu. Neznamená to, že se musíte rozhodnout pro tu, kterou jste „náhodně“ vylosovali. Důležitý je ten pocit, který se vám objeví, když danou variantu vezmete za to „jediné rozhodnutí.“

Jarmila by si mohla napsat na lístečky varianty: práva, konzervatoř, najít si práci, odjet do ciziny, práva dokončit a zároveň začít studovat konzervatoř. Vylosuje například lísteček s nápisem „najít si práci“. Když se vidí, jak hledá práci a dělá výsledně třeba asistentku, má hned jasno. Najít si práci nebude to „pravé ořechové“. Možná si nechá zadní vrátka a práva jen přeruší. Půjde na konzervatoř a rozhodne se až po roce studií na konzervatoři. Možná zvládne s jejím intelektem obojí.

K losování bych ráda přidala ještě tip od Lucie Krausové na hod korunou. Výběr mezi dvěma variantami hodem korunou také podpoří ten pocit, který se objeví, když za vás rozhodne ta koruna. Dobrý pocit = ano, tato cesta bude nejspíš ta správná. Špatný pocit = mám jasno, vyberu tu druhou variantu, která při hodu korunou nepadla.


A jaké může být konečné rozhodnutí?

Může být ovlivněno řadou skutečností od zkušeností z minulosti, přes vliv třetích osob po čistě emocionální důvody. Možná konečné rozhodnutí padne na základě intuice, aniž by byla vzata další fakta nebo informace v potaz. Konečné rozhodnutí může být logické nebo úplně bláznivé, může být takové nebo makové. V každém případě je správné s přihlédnutím k danému okamžiku.


Vzala jsem si na mušku právě rozhodování, protože pro mě některá rozhodování znamenala „velké přemýšlení, bezesné noci a hodiny v bezradném bloumání“ kvůli mojí nerozhodnosti. Naopak některá nedostatečně promyšlená rozhodnutí znamenala velké poučení. O takovém rozhodnutí jsem napsala i příručku, protože rozhodovat se o koupi domu neuváženě může pěkně provětrat peněženku a navíc to může znamenat třeba i zadlužení se na celý život.


Co vám dále při rozhodování pomůže? Přiznejte si vaše osobní důvody při rozhodování. Jde vám o to mít klídek a pohodičku? Chcete jít cestou nejmenšího odporu, a proto volíte variantu B? Buďte k sobě upřímní a pojmenujte si důvody vašich rozhodnutí správnými názvy – děláte to pro sebe. Pomůže vám to i při dalších rozhodnutích. I nerozhodnutí je vlastně rozhodnutí pro další alternativu třeba s názvem „nicnedělání.“


Mějte však na paměti to nejdůležitější, že každé rozhodnutí je správné v tom daném okamžiku. Pochvalte se za každé rozhodnutí, které uděláte a pokud časem zjistíte, že by varianta A byla lepší než ta B, pak se pochvalte, že jste si uvědomili svou chybu včas, protože nikdy není pozdě, dokud dýcháte.


Pozdě nebo brzy? Teď je ten nejlepší čas začít s dětmi probírat důležité životní hodnoty. A rozhodování patří také mezi důležité schopnosti každého z nás. Podívejte se, proč se začít zaobírat tématem hodnot s dětmi právě nyní.





Sdílejte článek na Facebooku
Kategorie
Příspěvky na blogu
bottom of page