top of page

Jak na bloky bránící bohatnutí


Máte na kontě miliony nebo se tam sotva kdy zachytí pár tisícovek? Za co považujete své peníze? Jsou pro vás důležité? Jak s penězi vycházeli vaši rodiče? Máte to stejně nebo úplně jinak?


To jsou otázky, které si klade mnohý z nás. Často ani tolik nezáleží na velikosti příjmu, ale na tom, s jakými emocemi se v případě peněz potýkáte. Jsou pro vás radostným zážitkem nebo máte strach jich mít více?

Hodně zajímavý přístup na řešení finančních problémů má paní Linda Berger Božovská, která řeší emoce v souvislosti s financemi. Dokáže pomocí speciální techniky poodkrýt tabu vašeho podvědomí a nastavit nové… jak to jen formulovat…nové nastavení mysli, které umožní vašemu současnému JÁ začít bohatnout.


Pozvala jsem Lindu k rozhovoru, aby nám o své praxi i e-booku pověděla víc:


Lindo, pomáháš lidem pomocí techniky EFT se zbavit jejich problémů. Jaké konkrétní problémy lidé s tebou řeší nejčastěji?

Začínala jsem touto technikou pomáhat sobě, ve svém profesním životě jsem pak pracovala s tzv. sebesabotáží.

Ta má různé projevy a jako nejčastější bych viděla tyto:

  • nízká sebedůvěra,

  • strach ze změny,

  • finanční problémy spojené s tím, že se člověk neocení nebo si nevěří, že má navíc,

  • závislost na mínění druhých,

  • podřizování svého života rodině, partnerovi, dětem,

  • setrvávání ve svém životě až někde na zadním místě.

Chci ještě dodat, že všemi více uvedenými problémy trpí do nějaké míry většina z nás, mě nevyjímaje. Když s tím člověk nějak nakládá a překonává, tak to ještě není sebesabotáž. Ta nastává až ve chvíli, kdy ten člověk je tomu skoro vždy podřízen, nemůže se z těchto vzorů vymanit.


V současnosti se specializuji na finanční bloky a tudíž se mnou lidé řeší své bloky k penězům. Oni peníze nejsou jen o penězích, zase tam máme tu sebedůvěru, sebeocenění, vědomí své hodnoty, zasloužení si a podobně. Peníze jsou skvělým zrcadlem k osobnímu růstu.


Co je to vlastně ta EFT? Můžeš to čtenářům přiblížit?

Pozor EFT není EET! To se dneska plete.

EFT je zkratka z angličtiny, přeložena jako Techniky emoční svobody. Co se tím myslí? Když se člověk osvobodí od nežádoucích emocí je mu hned lépe. Pravdou je, že EFT skvěle odbourává i bloky mentální a i na fyzické úrovni. Je to metoda relativně nová, datuje se do 70 let a je spojení moderní psychogie a akupunktury. Poklepávají se totiž akupunkturní body, a to takové, které jsou spojeny s psychikou. Ťukáním se bod stimuluje a vysílá signál do mozku, uklidňuje stresovou reakci a spousty jiných efektů. Jak Eft provádět najdete v mém článku:

Jsou podle tebe emoce základem problémů i u peněz? Když se někdo třeba každý měsíc snaží něco ušetřit, ale nedaří se mu to. Jak má začít své problémy řešit?

Teď budu mluvit obecně, protože to nemusí být pravdou pro každého. Příjem a úspory jsou často ovlivněny vlivy z rodiny, většinou na podvědomé úrovni.


Dalším velkým problémem bývají tzv. finanční traumata, třeba když člověk na základě nějaké chyby přišel o hodně peněz. Ta traumata mohou být i méně zjevná. Každopádně, na základě tohoto podvědomého vzorce, člověk sice racionálně šetřit chce, ale v praxi mu to nejde. Přijdou nečekané výdaje, nebo se neubrání koupi a jiné. Zraněnou emocí tam je jistota. Úspory jsou druhem jistoty a ten dotyčný si takou jistotu nedopřeje nebo se podvědomě bojí, že ji zase ztratí. Když dojde k pochopení, nic nebrání racionálnímu chování tj. rozumnému šetření.



Píšeš o pěti typech peněz, kdy základem je příjem. Když za tebou někdo přijde například právě s problémem, že vydělává málo a nedaří se mu svůj příjem už dlouho zvýšit. Jak s ním pracuješ, co je prvním krokem a co následuje?

Já si nemyslím, že příjem je základem. Dám ti příklad, určitě znáš ve svém okolí lidi, kteří vydělávají spoustu peněz, ale nemají žádné úspory. Pokud mají tito lidé navíc veliký dluh, žijí pod tlakem nutnosti pravidelného příjmu. Kdyby se ze dne na den něco stalo, nejsou zajištěni. Pak určitě znáš lidi se skromným příjmem, kteří ušetří, žijí spokojeně a navíc když zemřou, odkazují peníze.


To je o přístupu. Pro někoho může být velký příjem jako povodeň, přijde, vše zničí (tím myslím exekuce a rozpadlé vztahy) a odejde. Jiní lidé s penězi zachází jako s kapkou vody na poušti a pak ,pochopitelně, i vše mezi tím. Tím vším chci říct, že odpověď není jen ve velkém příjmu. Ideální je mít velký příjem a dobrý přístup k hospodaření s penězi.


K tvé otázce, jak s lidmi pracuji. Nejdřív začnu, jak se ohledně svého příjmu cítí. Hodně lidí má jednu větu: „Nestačí to“ a od toho se odvíjí jejich životy a když berou 10x více, zase to nestačí. Proto nejdřív odstaníme ten vnitřní pocit „to nestačí“ a pokud se to tím nevyřeší, díváme se dál. Opět se nabízí rodina a je-li to nutné, hledáme dál… Moje zkušenost je, že po odstranění pocitu „to nestačí“ a negativních rodinných vzorců, většina lidí skutečně pocítí úlevu a v relativně krátké době i zvýší svůj příjem.


Máš od klientů zpětnou vazbu, jak se jim po absolvování tvého tréningu EFT daří a jaký vliv na ně měla tvoje „léčba“?

Děkuji za tuto otázku, e-book, který je vlastně takový mini kurz je v prodeji od května a už začínají chodit zpětné vazby o změnách v životě. Většinou ta hojnost a peníze začnou chodit nečekanými kanály. To je životní moudro, že věci, které chceme musíme nechat přijít jakkoli. My většinou chceme, ale s různými podmínkami, tak to ale nefunguje.


Nikdo z mých klientů také nečekaně nezdědil pár miliónů nebo něco takového. Spíš seotevřeli novým možnostem a šancím, o kterých dříve neměli ani potuchy, že tu jsou. Začali dělat věci jinak a hle, hojnost začala proudit. Také ještě většinou nejsou úplně tam, kde by chtěli být, ale píší „už vím, jak na to, vidím cestu, věřím si“, v tom vidím velkou hodnotu.

Funguje u všech nebo jsou výjimky?

Řekla bych že nic na světe nefunfuje na 100% pro všechny. Pravdivé je pořekadlo, že jistá je jen smrt. I proto nabízím garanci vrácení peněz. Více než u 90% lidí, to však funguje, ovšem musí se to provádět. Člověk musí chtít se ponořit do těch audiocvičení, ťukat na své body, psát si a vnímat. Vzít to jako dobrodružství sebeobjevování, nějaká speciální víra není nutná, jen otevřenost.


Kde působíš a co obnáší individuální EFT tréning pro klienta?

V současnosti jsem se svou druhou dcerou na mateřské a proto oficiálně nenabízím individuální konzultace. Je to spíš tak, když mi lidé napíšou : „Mám ten a ten problém, v e-booku nechápu toto, tak jim odpovím nebo si s nimi dám skypovou konzultaci, když už to nejde jinak“.


Plánuješ nějaký projekt typu on-line kurz, aby se mohlo „uzdravit“ pomocí techniky EFT více lidí?

Ano, do budoucna plánuji spousty věcí. Chtěla bych udělat i druhý díl e-booku na specificky podnikatelské bloky a pak kurzy. Mám spousty nápadů, méně času je všechny realizovat. Nestěžuji si, děti jsou malé jenom chvilinku a já si to užívám. Vím, že za dva roky budu mít mnohem více času na svou práci i na sebe.


Speciálně pro tvé čtenáře bych chtěla nabídnou 20% slevu na zmiňovaný e-book Kladivo na bloky k bohatství.



Děkuji Lindě za přínosný rozhovor. I já v poslední době dospívám k názoru, že právě mysl a emoce mají prvořadý vliv na příjem, úspory i peníze jako takové v životě každého z nás. Díky práci na sobě můžete i vy dosáhnout svých cílů a nemusíte čekat na výhru v loterii.


Rozhovor s Lindou a tip na její metodu máte ode mě jako dárek do nového roku i jako poděkování za přízeň. Přeji vám úspěšný bohatý rok 2017.


Možná vás někdy napadlo, jak to budou jednou mít vaše děti? Budou bohaté, chudé, zadlužené nebo třeba takový průměr? Většinou jablko napadá daleko od stromu a je tak trochu na vás jako rodičích, jak jim s tématem peněz pomůžete. Mám pro vás tip na pohádky. Vzbudilo to vaši zvědavost? Podívejte se SEM.




Sdílejte článek na Facebooku
Kategorie
Příspěvky na blogu
bottom of page